Voor hem… is een aanraking een klap, is een geluid een lawaai, is een tegenslag een ramp, is een genot een extase, is een vriend een minnaar, is een minnaar een god, en is mislukking de dood.

Uit het boek The Good Earth uit 1931 waar Pearl S. Buck in 1932 een Pulitzer-prijs voor de roman voor in ontvangst nam.

Oorspronkelijke tekst:

The truly creative mind in any field is no more than this: A human creature born abnormally, inhumanly sensitive. To him… a touch is a blow, a sound is a noise, a misfortune is a tragedy, a joy is an ecstasy, a friend is a lover, a lover is a god, and failure is death. Add to this cruelly delicate organism the overpowering necessity to create, create, create — so that without the creating of music or poetry or books or buildings or something of meaning, his very breath is cut off from him. He must create, must pour out creation. By some strange, unknown, inward urgency he is not really alive unless he is creating.

Categories Mooie

Over de auteur

Pearl S. Buck, geboren in West Virginia (1892), was een Amerikaans schrijfster die de Nobelprijs voor de Literatuur ontving voor haar beschrijving van het leven op het platteland in China en haar biografische meesterwerken.